Facebook Instagram

Český horolezecký svaz

Zimní Meeting BMC - Glenmore lodge 22.- 29.12012

15. 02. 2012 | Rubrika: Alpinismus, Závodní ledolezení, drytool

BMC Winter meet – Glenmore Lodge Skotsko

Ve dnech 22. – 29.1.2012 se v Glenmore Lodge ve Skotsku uskutečnil další ročník tradičního zimního meetingu BMC. Celkem se tohoto setkání zúčastnilo 39 zahraničních lezců z 26 zemí, které v průběhu týdne doprovázel obdobný počet lokálních britských lezců.

Řada lezců lezla ve velké Británii poprvé a pro mnohé to byla také první zkušenost se zimním skotským lezením. Za Českou republiku a tedy Český horolezecký svaz se meetingu zúčastnila Martina Kratochvílová z horolezeckého oddílu Lokomotiva Brno.

V průběhu týdne se díky na Skotské poměry dobrému počasí lezlo v karech Braeiriach, Lochnagar, Glen Coe, Shelter Stone, nebo Carn Etchachan. Většina účastníků pak zvolila středu jako odpočinkový den a vydala se vyzkoušet drytoolingové cesty na břidlici Newtyle lomu.

Asi úplně nejlepší obrázek o této akci snad poskytne krátký rozhovor s letošní účastnicí z ČR.

 

Tak co Skotsko?

Paráda :-) . Spousta skvělých lidí a hlavně zase perfektní organizace stran BMC. Lezení je hodně specifické, stejně jako krajina i místní etika a BMC to umí velmi pěkně představit.

Perfektní lezení v perfektních podmínkách a úplně jiné než v Tatrách a v Alpách. Oblý spáry, pořád klíčuješ a hlavně je všechno dělané na zmrzlej sníh. Takže když není, dáš to tam a doufáš, že bude držet.

 

Lezení na Ben Nevisu, foto: N.Adjanin

 

Většinou jsi až do letoška lezla sportovní drytool, ledy, závody a tak. Když by jsi to měla srovnat, co jsou pro tebe největší rozdíly?

Dlouhej nástup, těžkej batoh plnej železa a svačiny. Nemáš jasnou cestu, často lezeš podle citu zleva, zprava, podle podmínek. Iniciativě se meze nekladou :-)

Asi největším rozdílem je pocit po přelezení cesty. Je nesrovnatelný, i po lehkém lezení a hlavně při něm.

 

Cesty jsi lezla na druhém, na střídačku nebo hlavně tahala?

Střídali jsme, víc podle podmínek. Na Benu jsme třeba lezli novou variantu, tak tam jsem si dopředu v těžším jít nedovolila, ale jinak na střídačku. No ale do štandů co jsme zakládali bych asi raději moc nepadala :-).

 

Co klasifikace cest a její srovnání vůči našim měřítkům?

Používají obdobnou klasu britské letní, takže první číslo souhrnná a druhé technická klasa. Nicméně obtížnost kolísá podle podmínek. Stejně jak na ledech.

Zhruba je technické skotské 7/8 našich M6, ale nedá se to moc porovnávat, protože lezení není o síle, ale hlavně o různých technických fintách a tak.

Byli jsme lézt i drytool, na břidlici v bývalém lomu. Cesty tak 25 m, všechno vrtané sportovky, klasa jako obvykle lokální. Oproti cestám v Rakousku o něco měkčí, místní M10 šlo lézt na druhý pokus ve vypůjčených velkých botách.

Večerní volná zábava v Glenmore lodge, foto: N.Adjanin

 

 

Jak by jsi popsala jištění? V létě se provazují králičí nory, nějaké obdobné zimní specifikum?

Hodně se používají velké hexy, v zaledněných spárách drží líp než camaloty. Na rozdíl od léta se tlučou skoby a do vyledněných spár se používají icehooky. Lezení je o tom, že pořád odhrabuješ sníh, takže často lepší lézt, než tam zkoušet něco strkat.

Ale spadnout se dá škaredě, jak se o tom přesvědčila asi nejlepší z bab, kanaďanka Jen Olson. Poslední den vypadla z jedné cesty tak nešťastně že má si poranila tři obratle. Ale už je v domácím ošetřování a na letní sezónu by vše mělo být dobré.

 

Typický zimní terén ve Skotsku, foto:N.Adjanin

 

Ben Nevis je kolébkou moderního ledového lezení, jak na tebe tato oblast působila?

Ledového? Kde tam lezou ty ledy? :-)

Čekala jsem to trochu větší, jinak nádherné lezení kde se dá najít všechno. Takže asi i ty ledy. My jsme lezli spíš na pilířích a cesty byly oproti Tatrám kratší. Dají se najít těžké cesty o třech, čtyřech délkách, ale taky dlouhé pilíře, které jsou převážně tak za dva až tři, s jedním nebo dvěma těžšími místy, ale nekonečné. Ben Nevis prostě není typická hora, je to taková divná věc :-), kterou nevím jak nejlíp popsat.

Je to jako když vyklopíš puding, vylezeš ze stěny a vrchol je rozplizlý všude okolo.

 

Co vynikající Skotské počasí? Opalovací krém, bikini, a tak?

Hlavně široký velký klobouk proti žhnoucímu slunci :-).

Většinou není moc velké zima, spíš kolem nuly. Často fouká a vodorovně s povrchem, lítá bílý bordel lepící se úplně na všechno a všude. A celkem to i bolí v obličeji. Lyžařské brýle jsou vcelku vhodný doplněk. Nicméně prý jsme měli celý týden na místní podmínky super počasí, takže jsem docela ráda, že ani jeden den nebylo hnusně ve skotském stylu.

 

Martina Kratochvílová při dolezu nové varianty cesty „Smooth Operator“ VI/7 na pilířích Ben Nevisu, foto: W.Sim

 

Od letoška jsi nově členem BLACK DIAMOND týmu a spolupracuješ s HUDY sportem. Jaké jsi tedy ve Skotsku používala vybavení?

Zbraně BD Fusion II, asi momentálně z mého pohledu nejvydařenější cepín pro ledové a mixové lezení. Od BD pak používám ještě další hardware, sedák a helmu.

Oblečení je při požadavcích zimního více délkového lezení a mé velikosti trochu oříšek. Dlouho jsme vybírali a nakonec nejlíp sedla novinka od DIRECT ALPINE kalhoty a bunda DEVIL v nejmenší chlapské velikosti. To víš, křehká žena.

Jinak za velkou trpělivost bych chtěla poděkovat zejména Watovi, protože naprosto přesně chápal, že není možné mít zelené zbraně, oranžovou helmu a k tomu červenou bundu :-) . S těmi chlapy má to domlouvání občas asi jednodušší.

 

Jaká byla finanční náročnost této akce a podpora od ČHS?

Na ČHS přišla od BMC pozvánka, kdy Česká republika měla letos přiděleno jedno místo. Původně chtěli jet Bača se Stoupou, ale nakonec nemohli, takže Martin Ota vybral z dalších kandidátů mně.

Jinak každý z účastníků  platí BMC účastnický poplatek ve výši 100 liber a každý si hradí letenku. Letenka s přestupem v Londýně vyšla na zhruba 5500,- Kč.

Za ty peníze to rozhodně stálo a dalším zájemcům můžu obdobné akce jen doporučit.

 

 

Článek a video na stránkách BMC

Článek fotky a video na stránkách Jen Olson

Blog Willa Sima s článkem o zimním meetingu BMC

Instagram

Instagram Horosvaz