1. Obecně

  1. Závody 2. ligy v lezení dětí a mládeže jsou organizovány pod záštitou Českého horolezeckého svazu a jsou primárně určené pro začínající a středně pokročilé závodníky ve věku do 19 let.

2. Pořadatel

  1. Každý oddíl registrovaný v Českém horolezeckém svazu (dále jen ČHS), nebo právnická či fyzická osoba s příslušným oprávněním, má právo požádat ČHS o pořadatelství závodů 2. ligy.

  2. Pořadatel přihlásí závod do některého z níže uvedených regionu vyplněním formuláře s žádosti o pořadatelství závodů 2. ligy. Po jejím schválením je závod zapsán do kalendáře závodů pro daný rok.

  3. S každým pořadatelem uzavře ČHS prostřednictvím sekretariátu ČHS písemnou smlouvu o pořádání závodu.

  4. ČHS poskytne pořadateli závodu dotaci, která musí být použita na uspořádání závodů (pronájmy, materiálně technické zabezpečení, odměny stavěčům, občerstvení pro závodníky, ceny pro vítěze atd.). Výše dotace je určena následující tabulkou:

    Disciplína Výše dotace

    Obtížnost

    10 000 Kč

    Bouldering

    10 000 Kč

    Kombinace

    15 000 Kč

  5. Pořadatel má právo vybírat startovné od všech závodníků v max. výši dle následující tabulky:

    startovné

    člen ČHS

    předregistrace

    200 Kč

    na místě

    300 Kč

    nečlen ČHS

    předregistrace

    300 Kč

    na místě

    400 Kč

  6. Předběžná registrace je možná pouze ve vazbě na software pro zpracování výsledků a končí zpravidla ve čtvrtek 20.00 před závodem.

3. Oblasti

  1. Čechy

  2. Morava a Slezsko

4. Typy závodů mládeže pro rok 2021

  1. Obtížnost

    1. seriál závodů 2. ligy v lezení na obtížnost 2021 pro danou oblast - max. 5 závodů v každé oblasti

  2. Rychlost

    1. v roce 2021 závody v této disciplíně neprobíhají

  3. Bouldering

    1. seriál závodů 2. ligy v boulderingu - max. 5 závodů v každé oblasti

  4. Kombinace

    1. max. 4 samostatné závody v rámci celé republiky

5. Závodníci

  1. Všechny závody mládeže ve všech disciplínách jsou otevřené pro všechny české i zahraniční účastníky odpovídajícího věku a probíhají v mezinárodním formátu.

  2. Pořadatel může omezit maximální počet závodníků. Tento počet pak musí být uveden v propozicích závodu.

  3. Pro všechny závody platí, že čeští účastníci závodů musí být členy ČHS. Nestačí jen evidované členství, jelikož jeho součástí není průkaz ČHS.

  4. Pro zjednodušení přechodu na závody, kde čeští závodníci musí splňovat podmínku členství v ČHS, bude v letošní sezóně pro závody umožněno toto: při závodníkově prvním závodě v sezóně mu bude umožněn start i bez členství v ČHS. Závodník obdrží na závodě pokyny, jak postupovat pro získání členství do dalšího závodu.

  5. Při předběžné registraci na stránkách soutěžního lezení bude závodníkovi umožněno jednoduchým způsobem přejít na on-line přihlašovací formulář vstupu do ČHS a zde vyplnit formality nutné pro přijetí do ČHS. Závodníkovi bude při on-line registraci zasláno potvrzení e-mailem a po zaplacení členského příspěvku mu bude členský průkaz zaslán poštou.

  6. Závodníci jsou povinni se na závodech pořádaných ČHS prokazovat platným průkazem ČHS.

  7. Za české závodníky jsou považovány osoby s českou státní příslušností, za zahraniční závodníky jsou považovány osoby s jinou než českou státní příslušností.

  8. Pro účast na závodech mládeže organizovaných ČHS jsou povinné zdravotní prohlídky dle vyhlášky 391/2013 Sb. v platném znění a to pro výkonnostní sport. Pro závody ČPM a závody do 14 let je na stránkách ČHS platný vzor. Potvrzení dětem vydává dětský lékař a toto potvrzení má platnost 1 rok. Informace o platné zdravotní prohlídce jsou součástí programu pro zpracování výsledků a aktuální seznam zdravotních prohlídek je k dispozici v kalendáři závodů jako součást systému předregistrací.

    Zdravotní prohlídka bude požadována i po zahraničních závodnících.

  9. Závodník účastí na svém prvním závodě 2. ligy je zařazen do daného regionu, ve kterém bude závodit po celou sezónu.

6. Oficiální činovníci

  1. Delegát ČHS není jmenován

  2. Hlavní rozhodčí musí mít licenci

    1. Hlavní rozhodčí ČHS

    2. Rozhodčí ČHS

  3. Hlavní stavěč musí mít licenci

    1. Hlavní stavěč ČHS

    2. Stavěč ČHS

    3. Stavěč - Aspirant

      Rozhodčí ČHS je absolvent samostatného školení rozhodčích ČHS, které pořádá Český horolezecký svaz a je uveden v seznamu rozhodčích na webu ČHS.

      Stavěč ČHS je absolvent samostatného školení stavěčů ČHS, které pořádá Český horolezecký svaz a je uveden v seznamu stavěčů na webu ČHS.

  4. Pořadatel zajistí hlavního rozhodčího a traťové rozhodčí pro jednotlivé kategorie. Pro řádný průběh závodu musí být dostatečný počet traťových rozhodčích.

  5. Práci a náklady spojené s rozhodčími a se stavěním závodních cest hradí pořadatel.

7. Poskytování informací o závodě

  1. Každý pořadatel je povinen nejméně 20 dní před závody vydat propozice závodu a zaslat je sekretariátu ČHS (zavody@horosvaz.cz) ke zveřejnění v kalendáři závodů ČHS. Propozice by měly obsahovat minimálně místo konání, časový harmonogram závodu, formát závodu, jméno hlavního rozhodčího, hlavního stavěče a ředitele závodu, kontakt na pořadatele. Pořadatel je povinen informovat lezeckou veřejnost a komisi o časovém programu závodu tak, aby KSL měla dostatečný prostor poskytnout informace o závodech dalším médiím. Je doporučeno využít k propagaci i místní media.

  2. Pořadatel je povinen nahrát výsledky na web ČHS do 24 hodin po skončení závodu a dále je zaslat emailem správci rankingu (lezeni@navrat.name).

  3. Konečná výsledková listina musí obsahovat pouze jméno, příjmení, rok narození, oddíl ČHS závodníka a případně členství v resortním centru, státní příslušnost závodníka (u zahraničních účastníků) a jeho výkony dosažené ve všech kolech (pokud možno v jedné tabulce). Na všech výsledkových listinách musí být uveden čas vydání této listiny a podpis hlavního rozhodčího.

  4. Pro zpracování výsledků je pořadateli doporučeno používat oficiální program pro zpracování výsledků. Při použití vlastního programu a zaslání výsledků pro pořadí v seriálu závodů, je nutné je dodat ve formátu, který umožňuje automatizované zpracování.

8. Průběh závodů

9. Vyhlášení výsledků

  1. Vyhlášení výsledků musí být provedeno důstojným způsobem. Vyhlášení výsledků musí být nejdéle do 30 minut po ukončení posledního kola závodu poslední kategorie. Jednotlivé kategorie mohou být vyhlašovány i v průběhu závodu.

  2. Při vyhlášení výsledků musí být dodrženy podmínky stanovené ČHS ve smlouvě s pořadatelem podle smluv s partnery ČHS.

  3. Musí být vyhlášeni nejméně první tři závodníci a oceněni alespoň diplomem a cenami dodanými eventuálním partnerem závodu. Další ocenění je na pořadatelích. Nepřihlíží se k národnosti závodníků.

10. Hodnocení seriálu závodů 2. ligy

  1. Z každého závodu získává účastník body do celkového pořadí v dané oblasti a v dané disciplíně.

  2. Závody se skládají minimálně ze čtyř závodů v dané oblasti a disciplíně.

  3. Do celkového hodnocení se při čtyřech závodech započítávají tři nejlepší výsledky (podle počtu bodů) ze všech závodů v dané oblasti a disciplíně, kterých se závodník zúčastnil. Pokud se uskuteční 5 a více závodů, body za závod, v němž závodníci získali nejméně bodů, se jim do celkové klasifikace nezapočítávají. Při shodě bodů mezi dvěma či více závodníky v celkovém hodnocení 2. ligy rozhoduje o konečném umístění výsledek z finálového závodu.

  4. Bodování závodů 2. ligy - bodují se pouze závodníci s českou státní příslušností. Body jim budou započítány po odečtení zahraničních závodníků následně:

    Umístění Body Umístění Body

    1.

    30

    9.

    8

    2.

    25

    10.

    7

    3.

    21

    11.

    6

    4.

    18

    12.

    5

    5.

    15

    13.

    4

    6.

    13

    14.

    3

    7.

    11

    15.

    2

    8.

    9

    16.

    1

  5. Dosáhnou-li závodníci shodného výsledku, bude jim přidělen podíl součtu příslušných bodů. Příklad: tři závodníci připadají na 7. -9. místo; \((11 + 9 + 8) \div 3 = 9,3\) bodů.

  6. Pro závody ČP do 14 let se použije koeficient podle počtu závodníků následovně:

    • Nad 15 závodníků - koeficient 1

    • Do 15 závodníků včetně - koeficient 0,85

  7. Závodníci na prvních třech místech celkového pořadí seriálů dané oblasti v každé kategorii obdrží po ukončení posledního závodu diplomy a poháry pro celkové vyhodnocení seriálu. Vyhlášení celkového pořadí zajistí předseda KSL nebo jeho zástupce pro Český pohár.

11. Ostatní

  1. Výši finanční a případně jiné podpory závodů všech typů podporovaných ČHS schvaluje KSL. V případě nedodržení Pravidel soutěžního lezení ČHS platných pro rok 2021 či ustanovení prováděcích předpisů na závodech 2. ligy bude dotace krácena.

  2. KSL si vyhrazuje právo vyslat svého člena komise, který provede kontrolu závodu se záměrem zhodnocení dodržování stanovených pravidel, a to zejména týkajících se bezpečnosti a regulérnosti závodu.

  3. Nedílnou součástí těchto předpisů jsou Pravidla soutěžního lezení ČHS 2021 a Výjimky ze soutěžních pravidel ČHS pro závody mládeže 2. ligy v soutěžním lezení pro rok 2021.