Zpět na seznam dokumentů

Od letošního roku jsou pravidla ve formátu PDF a HTML, pro snadnější správu a možnosti interaktivního procházení mezi body. Tento dokument stručně uvádí hlavní změny které v pravidlech a prováděcích předpisech nastaly. Detailní seznam změn lze nalézt v repositáři na GitHubu.

S ohledem na nový systém soutěží přibyly dokumenty pro různé úrovně mládežnických soutěží.

Byl vytvořen slovník pojmů, který definuje pojmy dříve uvedené v rámci textu pravidel. Pojmy FLASH a ON-SIGHT nahrazeny bez dodržení podmínek izolace a za dodržení podmínek izolace.

Zavedení standardních označení pro neplatné výsledky: DNF,DSQ,DSB,DNS. S tím souvisí úprava a restrukturalizace pasáži o disciplinárním řízení.

V sekci o oblečení přibyla ustanovení o kompresních návlecích a nákolenících.

V sekci o standardech vybavení uvedeny konkrétní normy, které musí jednotlivé vybavení splňovat.

V obecné části byla restrukturalizována sekce týkající se registrací a přístupů do izolace a soutěžního prostoru. V celém soutěžním prostoru je zakázáno kouřit.

V sekci o Antidopingu, drobná restrukturalizace bodů.

V obtížnosti definovány časové limity pro zahájení videopředlezů a živých prohlídek před kvalifikačními cestami. Celá obtížnost byla restrukturalizována a měla by více odpovídat pořadí v pravidlech IFSC. Byl navýšen limit pro odpočinek mezi pokusy v kvalifikaci na 30min. Vedoucí týmů mají možnost získat v semifinále a finále nákres cesty.

V boulderingu, po skončení pokusů na boulderech se závodník odebere zpět do přechodné izolace a opouští ji po skončení další rotace. Z důvodu návaznosti na možnost podání protestu proti ukončení pokusu, který může být podán do konce následující rotace, v kvalifikaci a semifinále s dodržením podmínek izolace.

V rychlosti byla upravena definice neúspěšného pokusu dle formulace IFSC. V kvalifikaci podle světového formátu přeformulované způsobu určení pořadí. Upřesněno, že předčasný start v tréninku nevadí.

Pohár dospělých se boduje až do 40. místa a průběžný ranking se bude nově počítat ze závodů za posledních 730 dní.

Na všech listinách se uvádí v případě českých závodníků jen oddíl, pod kterým jsou registrování v ČHS, případně informace o individuálním členství a členství v resortním centru.