1. Obecně

  1. Závody 3. ligy v lezení dětí a mládeže jsou organizovány pod záštitou Českého horolezeckého svazu a jsou primárně určené pro začínající závodníky ve věku do 19 let.

2. Pořadatel

  1. Každý oddíl registrovaný v Českém horolezeckém svazu (dále jen ČHS), nebo právnická či fyzická osoba s příslušným oprávněním, má právo požádat ČHS o pořadatelství závodů 3. ligy.

  2. Pořadatel může pořádat v rámci 3. ligy maximálně 4 závody.

  3. Vzájemné vztahy pořadatele a ČHS včetně jejich práv a povinností upravuje tento dokument.

  4. Vyplněním formuláře s žádosti o pořadatelství závodů 3. ligy je závod zapsán do kalendáře závodů pro daný rok.

  5. Pořadatel má právo vybírat startovné od všech závodníků v max. výši dle následující tabulky:

    startovné

    člen ČHS

    předregistrace

    200 Kč

    na místě

    300 Kč

    nečlen ČHS

    předregistrace

    300 Kč

    na místě

    400 Kč

    Podmínky registrace stanovuje pořadatel.

3. Typy závodů mládeže pro rok 2021

  1. Závody netvoří ucelený seriál závodů a probíhají v následujících disciplínách:

    1. Obtížnost

    2. Rychlost

    3. Bouldering

    4. různé kombinace výše uvedených

4. Závodníci

  1. Všechny závody mládeže ve všech disciplínách jsou otevřené pro všechny české i zahraniční účastníky odpovídajícího věku a probíhají v mezinárodním formátu.

  2. Pořadatel může omezit maximální počet závodníků. Tento počet pak musí být uveden v propozicích závodu.

  3. Pořadatel musí garantovat aby z maximálního počtu závodníků závodu bylo minimálně 30% vyhrazeno pro závodníky z jiných oddílů než pořádajícího.

  4. Pro všechny závody platí, že čeští účastníci závodů musí být členy ČHS. Nestačí jen evidované členství, jelikož jeho součástí není průkaz ČHS.

  5. Pro zjednodušení přechodu na závody, kde čeští závodníci musí splňovat podmínku členství v ČHS, bude v letošní sezóně pro závody umožněno toto: při závodníkově prvním závodě v sezóně mu bude umožněn start i bez členství v ČHS. Závodník obdrží na závodě pokyny, jak postupovat pro získání členství do dalšího závodu.

  6. Při předběžné registraci na stránkách soutěžního lezení bude závodníkovi umožněno jednoduchým způsobem přejít na on-line přihlašovací formulář vstupu do ČHS a zde vyplnit formality nutné pro přijetí do ČHS. Závodníkovi bude při on-line registraci zasláno potvrzení e-mailem a po zaplacení členského příspěvku mu bude členský průkaz zaslán poštou.

  7. Závodníci jsou povinni se na závodech pořádaných ČHS prokazovat platným průkazem ČHS.

  8. Za české závodníky jsou považovány osoby s českou státní příslušností, za zahraniční závodníky jsou považovány osoby s jinou než českou státní příslušností.

  9. Pro účast na závodech mládeže organizovaných ČHS jsou povinné zdravotní prohlídky dle vyhlášky 391/2013 Sb. v platném znění. Pro závody mládeže je na stránkách ČHS platný vzor. Potvrzení dětem vydává dětský lékař a toto potvrzení má platnost 1 rok. Informace o platné zdravotní prohlídce jsou součástí programu pro zpracování výsledků a aktuální seznam zdravotních prohlídek je k dispozici v kalendáři závodů jako součást systému předregistrací. Osoba, která doprovází a zastupuje nezletilého závodníka, je zodpovědná, že daný závodník je zdravotně způsobilý a na požádání je schopen toto doložit.

    Zdravotní prohlídka bude požadována i po zahraničních závodnících.

5. Oficiální činovníci

  1. Delegát ČHS není jmenován

  2. Hlavní rozhodčí může mít licenci

    1. Hlavní rozhodčí ČHS

    2. Rozhodčí ČHS

  3. Hlavní stavěč může mít licenci

    1. Hlavní stavěč ČHS

    2. Stavěč ČHS

    3. Stavěč - Aspirant

      Rozhodčí ČHS je absolvent samostatného školení rozhodčích ČHS, které pořádá Český horolezecký svaz a je uveden v seznamu rozhodčích na webu ČHS.

      Stavěč ČHS je absolvent samostatného školení stavěčů ČHS, které pořádá Český horolezecký svaz a je uveden v seznamu stavěčů na webu ČHS.

  4. Pořadatel zajistí hlavního rozhodčího a traťové rozhodčí pro jednotlivé kategorie. Pro řádný průběh závodu musí být dostatečný počet traťových rozhodčích.

  5. Pokud se rozhodne pořadatel o využití stavěče nebo rozhodčích ČHS informuje o této skutečnosti před vydáním propozic komisi soutěžního lezení zasláním emailu na adresu zavody@horosvaz.cz

6. Poskytování informací o závodě

  1. Každý pořadatel je povinen nejméně 20 dní před závody vydat propozice závodu včetně pravidel závodu a zaslat je sekretariátu ČHS (zavody@horosvaz.cz) ke zveřejnění v kalendáři závodů ČHS. Propozice by měly obsahovat minimálně místo konání, časový harmonogram závodu, formát závodu, jméno hlavního rozhodčího, hlavního stavěče a ředitele závodu, kontakt na pořadatele a pravidla závodu. Pořadatel je povinen informovat lezeckou veřejnost a komisi o časovém programu závodu tak, aby KSL měla dostatečný prostor poskytnout informace o závodech dalším médiím. Je doporučeno využít k propagaci i místní media.

  2. Pořadatel je povinen nahrát výsledky ve formátu PDF na web ČHS do 72 hodin po skončení závodu.

  3. Konečná výsledková listina musí obsahovat jméno, příjmení, rok narození, oddílovou příslušnost závodníka, státní příslušnost závodníka (u zahraničních účastníků) a jeho výkony dosažené ve všech kolech (pokud možno v jedné tabulce). Na všech výsledkových listinách musí být uveden čas vydání této listiny a podpis hlavního rozhodčího.

  4. Pro zpracování výsledků může pořadatel využít výsledkové aplikace dodané svazem, pokud pravidla závodů jsou shodné s pravidly pro vyšší soutěže. V tomto případě může využít i systému předregistrace, který tato aplikace nabízí.

7. Průběh závodů

Pro všechny typy závodů platí pravidla pro průběh soutěže pravidla zveřejněné v propozicích. Bezpečnost závodu musí splňovat příslušné ustanovení Pravidel soutěžního lezení ČHS 2021 a Výjimek ze soutěžních pravidel ČHS pro závody mládeže 2. ligy v soutěžním lezení pro rok 2021.

8. Vyhlášení výsledků

  1. Vyhlášení výsledků musí být provedeno důstojným způsobem. Vyhlášení výsledků musí být nejdéle do 30 minut po ukončení posledního kola závodu poslední kategorie. Jednotlivé kategorie mohou být vyhlašovány i v průběhu závodu.

  2. Musí být vyhlášeni nejméně první tři závodníci a oceněni alespoň diplomem a cenami dodanými eventuálním partnerem závodu. Další ocenění je na pořadatelích. Nepřihlíží se k národnosti závodníků.

9. Ostatní

  1. KSL si vyhrazuje právo vyslat svého člena komise, který provede kontrolu závodu se záměrem zhodnocení dodržování stanovených pravidel, a to zejména týkajících se bezpečnosti a regulérnosti závodu.

  2. Nedílnou součástí těchto předpisů jsou Pravidla soutěžního lezení ČHS 2021 a Výjimky ze soutěžních pravidel ČHS pro závody mládeže 2. ligy v soutěžním lezení pro rok 2021.